Start
Profil
Pino quizy
pino gry
o pino
Ithink.pl - Dziennikartstwo Obywatelskie

Oleje roślinne

dodano 23.03.2010
Oleje roślinne

Najzdrowsze tłuszcze spożywane przez człowieka to oleje roślinne. Wytłoczony olej z nasion roślin oleistych, zawiera w sobie, od kilku do kilkunastu, różnego rodzaju kwasów tłuszczowych.


Przykładowo podaję składy procentowe podstawowych kwasów tłuszczowych dla oleju lnianego, rzepakowego i oliwy z oliwek.

Rodzaj kwasu tłuszczowego:
Olej lniany Olej rzepakowy Oliwa z oliwek

[ % ] [ % ] [ % ]
● kwas linolenowy - Omega 3 58 10 poniżej 1

● kwas linolowy - Omega 6 17 26 6

● kwas oleinowy - Omega 9 20 57 77
Kwasy tłuszczowe zawarte w olejach jadalnych, uwzględniając ich chemiczną postać, dzielą się na:
● kwasy tłuszczowe nasycone,

● kwasy tłuszczowe jednonienasycone,

● kwasy tłuszczowe wielonienasycone.
Kwasy nasycone i jednonienasycone ludzki organizm może wytworzyć samodzielnie.

Natomiast kwasy wielonienasycone, niezbędne i konieczne, dla zdrowego funkcjonowania organizmu, muszą być dostarczone w pożywieniu, bowiem organizm ludzki nie potrafi ich samodzielnie wytworzyć. Stąd ich nazwa: Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe – NNKT.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega 6 i Omega 3.
W grupie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych dominujące znaczenie posiadają kwasy omega 6 i Omega 3.
We współczesnym pożywieniu zdecydowaną przewagę mają tłuszcze zawarte w margarynie, fast foodach i potrawach smażonych w głębokim tłuszczu, czyli kwasy tłuszczowe Omega 6.

Zostały one także zaliczone do grupy NNKT, (czyli tych, których organizm ludzki nie potrafi samodzielnie wytworzyć), jednak powszechny nadmiar tego tłuszczu w naszym pożywieniu, powoduje zachwianie koniecznej równowagi w organizmie, tym samym, wywołuje to określone problemy zdrowotne.

Problem nie tkwi w tym, że spożywamy kwasy tłuszczowe Omega 6, tylko w tym, że spożywamy ich niewspółmiernie za dużo, niż wynika to z potrzeb naszego organizmu.
Dla zagwarantowania właściwej fizjologii konieczne jest zachowanie odpowiedniej proporcji spożycia kwasów Omega 6 i Omega 3.

Według najnowszych badań ten stosunek powinien mieścić się w granicach: 2 : 1 do 4 : 1 (Omega 6 : Omega 3).
W publikowanych w ostatnim okresie opracowaniach, za tak zwaną złotą proporcję, uważa się, że ten stosunek powinien wynosić jak 4 : 1.

Taka proporcja ma gwarantować prawidłowe przyswajanie przez organizm kwasów Omega 3.

Spożywanie kwasów Omega 6 i Omega 3 w niewłaściwej proporcji, skutkuje obniżeniem w organizmie poziomu kwasu omega 3, bowiem nadmiar spożywanych kwasów Omega 6 w stosunku do Omega 3, hamuje właściwe zagospodarowanie przez organizm dostarczonego z pożywieniem kwasu tłuszczowego Omega 3.
   Oleje roślinne - zobacz źródło wróc do artykułów
 
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ
Aby dodac komentarz należy się zalogować.
 
REKLAMA
 
UŻYTKOWNIK: katrin3783
avatar

O mnie
W serwisie od:
28.02.2010
Dodaj do znajomych

 
INNE OD katrin3783
 
ARTYKUŁY O PODOBNYM TEMACIE
 
5 NAJLEPIEJ OCENIANYCH ARTYKUŁÓW
21.09.2009 10:24:34
02.06.2009 19:31:08
09.06.2009 18:03:13
27.04.2009 18:23:22
 
zobacz więcej
 
Społeczność Witamy w serwisie Pino.pl. Nasz serwis to

nowoczesny portal społecznościowy

w pełni tworzony przez naszych Użytkowników. Dołącz do naszej społeczności. Poznaj świetnych ludzi, kontaktuj się z nimi, baw się rozwiązując quizy, graj w gry, twórz własne blogi, pokazuj swoje zdjęcia i video. Pino.pl to serwis społecznościowy dla wszystkich tych, którzy chcą świetnie się bawić, korzystać z wielu możliwości i poznać coś nowego. Społeczność, rozrywka, fun, ludzie i zabawa. Zarejestruj się i dołącz do nas.
Pino
Reklama
O Pino
Polityka prywatności
Pomoc
Regulamin
Blog
Reklamacje
Kontakt
Polecane strony
Darmowy hosting
Playa.PL - najlepsze gry
Filmiki
Miłość
Prezentacje