Start
Profil
Pino quizy
pino gry
o pino
Ithink.pl - Dziennikartstwo Obywatelskie

Oleje roślinne

dodano 23.03.2010
Oleje roślinne

Najzdrowsze tłuszcze spożywane przez człowieka to oleje roślinne. Wytłoczony olej z nasion roślin oleistych, zawiera w sobie, od kilku do kilkunastu, różnego rodzaju kwasów tłuszczowych.


Współczesna dieta charakteryzuje się tym, że te proporcje w diametralny sposób zostały przekroczone. Występująca w spożyciu zdecydowana przewaga kwasów tłuszczowych Omega 6,jest przyczyną nadwagi, nadciśnienia, ogólnie osłabia odporność organizmu, może prowadzić do nowotworów – jednym zdaniem – stanowi to zagrożenie dla zdrowia człowieka.
Olej lniany, pod warunkiem, że zawiera dużą ilość kwasu tłuszczowego Omega 3, stanowi zdecydowaną przeciwwagę dla wysokiego spożycia kwasu Omega 6.
Szkodliwe trans izomery
Kwasy tłuszczowe, przy uwzględnieniu ich budowy molekularnej, występują w konfiguracjach: cis i trans, zwanych izomerami.
W naturalnych świeżych i prawidłowo wytłoczonych tłuszczach roślinnych, kwasy nienasycone występują w konfiguracji cis. Przejście kwasów tłuszczowych z formy cis w formę trans, wywołuje zmianę ich właściwości biologicznych, tym samym, powoduje inne oddziaływanie na ludzki organizm.

Forma trans, czyli transizomery, posiada inne właściwości chemiczne, niż izomery cis. Z punktu widzenia biochemicznego transizomery są szkodliwe i niebezpieczne dla zdrowia, bowiem nie występują w przyrodzie jako struktury organiczne.

Ludzki organizm nie posiada o nich żadnych informacji, dlatego błędnie je wykorzystuje.
Szkodliwe transizomery, powstają w wyniku przemysłowego tłoczenia i przetwarzania olejów roślinnych.

Produkcji szkodliwych transizomerów sprzyja cały proces technologiczny przy przemysłowym wytwarzaniu oleju :
● wysoka temperatura tłoczenia oleju, niszczy życiodajne kwasy tłuszczowe Omega3,

● wysoka temperatura przemysłowego ,,uszlachetniania” oleju, dokonuje reszty spustoszenia,

● ekstrakcja (wypłukiwanie) oleju z nasion przy zastosowaniu rozpuszczalników mineralnych, takich jak heksan, powoduje, że jego resztki zanieczyszczają wyprodukowany olej,

● stosowanie różnego rodzaju procesów fizycznych i chemicznych, dla polepszenia "wizerunku”, smaku i trwałości oleju – dokonuje reszty totalnej destrukcji.
Wyprodukowano więc, ze zdrowych nasion, ładnie wyglądający, ale zmaltretowany produkt, który ma niewiele wspólnego ze zdrowym i naturalnym surowcem użytym do tłoczenia oleju.
W procesie wytłaczania oleju – kapitalne znaczenie ma temperatura tłoczenia i w dalszej kolejności autentyczna dbałość o naturalność produktu w całym procesie technologicznym.
   Oleje roślinne - zobacz źródło wróc do artykułów
 
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ
Aby dodac komentarz należy się zalogować.
 
REKLAMA
 
UŻYTKOWNIK: katrin3783
avatar

O mnie
W serwisie od:
28.02.2010
Dodaj do znajomych

 
INNE OD katrin3783
 
ARTYKUŁY O PODOBNYM TEMACIE
 
5 NAJLEPIEJ OCENIANYCH ARTYKUŁÓW
21.09.2009 10:24:34
02.06.2009 19:31:08
09.06.2009 18:03:13
27.04.2009 18:23:22
 
zobacz więcej
 
Społeczność Witamy w serwisie Pino.pl. Nasz serwis to

nowoczesny portal społecznościowy

w pełni tworzony przez naszych Użytkowników. Dołącz do naszej społeczności. Poznaj świetnych ludzi, kontaktuj się z nimi, baw się rozwiązując quizy, graj w gry, twórz własne blogi, pokazuj swoje zdjęcia i video. Pino.pl to serwis społecznościowy dla wszystkich tych, którzy chcą świetnie się bawić, korzystać z wielu możliwości i poznać coś nowego. Społeczność, rozrywka, fun, ludzie i zabawa. Zarejestruj się i dołącz do nas.
Pino
Reklama
O Pino
Polityka prywatności
Pomoc
Regulamin
Blog
Reklamacje
Kontakt
Polecane strony
Darmowy hosting
Playa.PL - najlepsze gry
Filmiki
Miłość
Prezentacje