Ithink.pl - Dziennikartstwo Obywatelskie
Oleje roślinne
dodano 23.03.2010
Najzdrowsze tłuszcze spożywane przez człowieka to oleje roślinne. Wytłoczony olej z nasion roślin oleistych, zawiera w sobie, od kilku do kilkunastu, różnego rodzaju kwasów tłuszczowych.
Współczesna dieta charakteryzuje się tym, że te proporcje w diametralny sposób zostały przekroczone. Występująca w spożyciu zdecydowana przewaga kwasów tłuszczowych Omega 6,jest przyczyną nadwagi, nadciśnienia, ogólnie osłabia odporność organizmu, może prowadzić do nowotworów – jednym zdaniem – stanowi to zagrożenie dla zdrowia człowieka.
Olej lniany, pod warunkiem, że zawiera dużą ilość kwasu tłuszczowego Omega 3, stanowi zdecydowaną przeciwwagę dla wysokiego spożycia kwasu Omega 6.
Szkodliwe trans izomery
Kwasy tłuszczowe, przy uwzględnieniu ich budowy molekularnej, występują w konfiguracjach: cis i trans, zwanych izomerami.
W naturalnych świeżych i prawidłowo wytłoczonych tłuszczach roślinnych, kwasy nienasycone występują w konfiguracji cis. Przejście kwasów tłuszczowych z formy cis w formę trans, wywołuje zmianę ich właściwości biologicznych, tym samym, powoduje inne oddziaływanie na ludzki organizm.
Forma trans, czyli transizomery, posiada inne właściwości chemiczne, niż izomery cis. Z punktu widzenia biochemicznego transizomery są szkodliwe i niebezpieczne dla zdrowia, bowiem nie występują w przyrodzie jako struktury organiczne.
Ludzki organizm nie posiada o nich żadnych informacji, dlatego błędnie je wykorzystuje.
Szkodliwe transizomery, powstają w wyniku przemysłowego tłoczenia i przetwarzania olejów roślinnych.
Produkcji szkodliwych transizomerów sprzyja cały proces technologiczny przy przemysłowym wytwarzaniu oleju :
● wysoka temperatura tłoczenia oleju, niszczy życiodajne kwasy tłuszczowe Omega3,
● wysoka temperatura przemysłowego ,,uszlachetniania” oleju, dokonuje reszty spustoszenia,
● ekstrakcja (wypłukiwanie) oleju z nasion przy zastosowaniu rozpuszczalników mineralnych, takich jak heksan, powoduje, że jego resztki zanieczyszczają wyprodukowany olej,
● stosowanie różnego rodzaju procesów fizycznych i chemicznych, dla polepszenia "wizerunku”, smaku i trwałości oleju – dokonuje reszty totalnej destrukcji.
Wyprodukowano więc, ze zdrowych nasion, ładnie wyglądający, ale zmaltretowany produkt, który ma niewiele wspólnego ze zdrowym i naturalnym surowcem użytym do tłoczenia oleju.
W procesie wytłaczania oleju – kapitalne znaczenie ma temperatura tłoczenia i w dalszej kolejności autentyczna dbałość o naturalność produktu w całym procesie technologicznym.
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ
REKLAMA
ARTYKUŁY O PODOBNYM TEMACIE
zobacz więcej
5 NAJLEPIEJ OCENIANYCH ARTYKUŁÓW