Ithink.pl - Dziennikartstwo Obywatelskie
Historia kuchni szwedzkiej
dodano 09.06.2008
Szwedzka kuchnia zdecydowanie różni się od polskiej, a jej korzenie są chłopskie. Dlatego dużo w niej śledzi, ziemniaków i buraków. Śledzie z burakami? Oczywiście - w Szwecji jak najbardziej.
Wielkanoc (påsk)
Wielkanoc we wszystkich chyba krajach związana jest z jedzeniem jajek. W dawnych czasach katolicy w czasie postu nie mogli jeść jajek, więc kiedy na wiosnę kury zaczynały je znosić, i przychodziła Wielkanoc, była ona wyśmienitą okazją do przyrządzania potraw na bazie jaj. Poza tym na szwedzkim stole wielkanocnym pojawiały się śledzie i łososie, które w tym czasie wracały do szwedzkich rzek po okresie tarła.
Środek lata (midsommar)
Midsommar obchodzony jest w pierwszą sobotę po letnim przesileniu słonecznym. Tradycją jest podawanie śledzia matjes, świeżych, gotowanych ziemniaków i gęstej, kwaśnej śmietany z posiekanym szczypiorkiem Na deser konieczny jest tort z dojrzewającymi wówczas truskawkami lub świeże truskawki z bitą śmietaną.
Święto kiszonego śledzia
Święto kiszonego śledzia odbywa się zawsze w trzeci czwartek sierpnia i jest celebrowane w całym kraju. Do śledzia dodaje się posiekaną cebulę (zwykłą i czerwoną), młode gotowane ziemniaki oraz cieniutki chleb zarówno twardy, jak i miękki. Ponieważ zapach z otwartej puszki kiszonych śledzi jest dla wielu osób wręcz nieznośny i do tego szybko roznosi się szybko po całej okolicy zaleca się, szczególnie osobom początkującym, szybkie spożycie chleba z masłem, pokrojonych ziemniaków, cebuli i na koniec kawałka śledzia. Po tym trzeba szybko przepłukać gardło piwem.
Gęś świętomarcińska (10-11 listopada)
Jest to tradycja najbardziej rozpowszechniona na południu kraju i związana z przypadającymi 11 listopada imieninami św. Martina. Okres ten jest podobno najlepszy do zabijania upasionych gęsi. Świąteczny obiad rozpoczyna się tego dnia czerniną z gęsiej krwi. Potem podawana jest pieczona gęś z gotowanymi śliwkami lub jabłkami, czerwoną kapustą oraz gotowanymi lub pieczonymi kartoflami. Klasyczny poobiedni deser stanowi ciats z jabłkami z sosem waniliowym.
Polecam stronę: www.naukaszwedzkiego.pl - Nie tylko o języku szwedzkim, ale dużo informacji o samej Szwecji i jej mieszkańcach.
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ

























