Ithink.pl - Dziennikartstwo Obywatelskie
Odchudzam się – czy łykać suplementy?
dodano 05.09.2011
Suplementy diety stają się coraz bardziej popularne. Jednak często łykamy je bez zastanowienia. Dlaczego gromadzimy tkankę tłuszczową?Czy suplementy rzeczywiście pomagają nam się jej pozbyć?
Niezbędne tłuszcze
Odchudzaniu często towarzyszy ochota na podjadanie słodyczy. W przypadku niedoboru chromu, w czasie odchudzania może dochodzić do wahań poziomu glukozy we krwi. Suplementacja tego pierwiastka zapobiega takiemu zjawisku, uczulając komórki na działanie insuliny. Organizm lepiej gospodaruje glukozą, co skutkuje stabilnym poziomem cukru we krwi i co za tym idzie -zmniejszoną ochotą na łakocie.
Największe znaczenie ma suplementacja substancji strategicznych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podczas odchudzania dochodzi do ograniczenia ilości i jakości pokarmów. Jeśli kuracja trwa krótko, a dieta jest dobrze zbilansowana, nie ma zagrożenia powstania niedoborów. Jednak zrzucenie kilkunastu lub kilkudziesięciu kilogramów wymaga dłuższego czasu stosowania reżimu żywieniowego. Kilku- lub kilkunastomiesięczne ograniczanie pokarmów o określonym składzie może prowadzić do niedoborów. „W dietach zalecanych przeze mnie pacjenci ograniczają przede wszystkim tłuszcze, a przecież wśród nich istnieją również takie, które są naszemu organizmowi niezbędne, jak np. kwasy omega3, zawarte w tłustych rybach, a tych podczas odchudzania ma być jak najmniej. Tłuszcze są niezbędne do wchłaniania niektórych witamin, głównie A, D, E i K, dlatego należy sięgnąć po suplementację i uzupełniać je w formie kapsułek. Kwasy tłuszczowe wpływają też na procesy energetyczne zachodzące w tkankach tłuszczowej i mięśniowej: np. sprzężony kwas linolowy (C.L.A) przy dużej aktywności fizycznej wspomaga przemiany zachodzące w tych tkankach, ułatwiając spalanie tłuszczów i rozbudowę tkanki mięśniowej.
Dzięki suplementom schudniemy szybciej
Istnieje tez grupa specyfików wpływających na pracę przewodu pokarmowego. Podstawową funkcją jelit jest trawienie i wchłaniania substancji odżywczych, znajdujących się w jedzeniu. Niektóre suplementy diety upośledzają tą funkcję, wpływając na zmniejszenie efektywności pracy jelit. Mniej efektywne wchłanianie np. tłuszczu oznacza mniejszą ilość kalorii wchłoniętą przez organizm. Tak działają np. preparaty zawierające chitosan. Wiąże on tłuszcz zawarty w pożywieniu, zmniejszając kaloryczność posiłku. Istnieją również suplementy zmniejszające wchłanianie skrobi. Jednak długotrwałe stosowanie takich preparatów należy konsultować z lekarzem, ponieważ mogą powodować niedobory ważnych dla zdrowia składników. W końcu stosowane podczas odchudzania bywają tzw. „spalacze tłuszczu”. Stymulują one procesy wymagające energii. Składnikami są najczęściej wciągi z roślin o działaniu pobudzającym (kawa, herbata, guarana), często bardzo skoncentrowane. Osoby, które chorują na cukrzycę lub inne schorzenia współistniejące mogą je stosować wyłącznie pod kontrola lekarza. W konsekwencji pobudzania metabolizmu wywierają bowiem wpływ na układ krążenia i mogą powodować silne efekty uboczne.
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ
REKLAMA
ARTYKUŁY O PODOBNYM TEMACIE
zobacz więcej
5 NAJLEPIEJ OCENIANYCH ARTYKUŁÓW