Ithink.pl - Dziennikartstwo Obywatelskie
Zdrowe śniadanie dla dzieci w wieku szkolnym
dodano 16.09.2010
Czy każda mama wie, jak powinna wyglądać prawidłowa dieta dziecka w wieku szkolnym? Z czego powinno się składać pierwsze śniadanie naszego dziecka ?
Dobrze, jeśli nasze dziecko lubi jajka. Wtedy możemy zrobić mu pełnowartościową jajecznicę z ekologicznych jajek, najlepiej na oliwie z oliwek czy oleju rzepakowym. Produkty można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Do jajecznicy możemy dorzucić pokrojone w kostkę pomidory. Do tego powinniśmy dać dziecku kanapkę (najlepiej z gruboziarnistego pieczywa). Zapieczony z serem tost też jest dobrym rozwiązaniem a dzieci to uwielbiają. Można również zrobić kanapkę z pastę rybną, jajkiem na twardo, pastą jajeczną, pastą orzechową (np. Kremem Orzechowym firmy Oxfam). Przy okazji wesprzemy ruch Sprawiedliwy Handel i pomożemy wykorzystywanym ludziom z krajów rozwijających się.
Nie zapominajmy też o drugim śniadaniu. Jako przekąskę dajmy dziecku banana, jabłko czy winogrona. Dostarczą one organizmowi , prostych węglowodanów, które odżywią mózg. A oprócz tego, że są zdrowe to też łatwe w „transporcie” i „obsłudze”. Jeżeli nasze dziecko lubi ciasteczka możemy mu zapakować do plecaka ciasteczka Amarantuski z serii Kuchnia Króla Maciusia. Kupując ten produkt wspierasz Fundację Rozwoju Kardiochirurgii a oprócz tego Amarantus zawiera :
* więcej wapnia niż mleko
* więcej żelaza niż szpinak
* więcej magnezu niż czekolada
* więcej błonnika niż owies
* więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż inne zboża
* bardziej wartościowe białko niż soja
* bardziej lekkostrawną skrobię niż kukurydza
* poza tym cynk , potas i fosfor .
Godne polecenia są również Crispy w formie suszonych plasterków z buraka, marchwi, pomidora i jabłka. Jest to smaczna i zdrowa przekąska w formie chrupiących plastrów, podobnych do Chipsów. W procesie ich produkcji wykorzystana została technologia suszenia mikrofalowo-próżniowego, gwarantująca wysokie walory smakowe i odżywcze tego produktu. Ponadto Crispy charakteryzują się wyjątkowo atrakcyjną teksturą, są przyjemnie chrupiące i kruche. Wytwarzane są ze świeżych, najwyższej klasy, owoców oraz warzyw pochodzących z ekologicznie czystych regionów. Wykorzystywane surowce są starannie selekcjonowane w trosce o najwyższą jakość i bezpieczeństwo zdrowotne.
Do picia możemy dać dziecku Soczek Rembowskich. Soki te nie są poddane klarowaniu, lecz pozostają mętne. Dzięki temu zawierają znacznie więcej przeciwutleniaczy (niezbędnych dla zdrowia naszego dziecka) niż soki klarowane. Technologia produkcji tych soków wyklucza stosowanie konserwantów. Soki nie posiadają dodatku cukru ani wody. Rembowskich to dobra alternatywa dla świeżych owoców.
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ
REKLAMA
ARTYKUŁY O PODOBNYM TEMACIE
5 NAJLEPIEJ OCENIANYCH ARTYKUŁÓW