Start
Profil
Pino quizy
pino gry
o pino
Ithink.pl - Dziennikartstwo Obywatelskie

Tempura z kolorowych warzyw Karola Okrasy

dodano 14.05.2010
Tempura z kolorowych warzyw Karola Okrasy

Tempura to kawałki warzyw, ryb czy owoców morza maczane w cieście i smażone w głębokim tłuszczu, więc – zamiast niżej podanych – możemy użyć innych składników.


Składniki:
• 1 brokuł

• 1 kalafior

• 2 marchewki

• 150 g fasolki szparagowej

• 150 g karczochów marynowanych

• 50 g grzybów shiitake

• 2 łyżki kaszki kukurydzianej

• 200 g serka topionego

• 2 łyżki koncentratu pomidorowego

• 3 łyżeczki proszku do pieczenia

• 1 łyżeczka ziół prowansalskich

• 1 łyżeczka curry

• 1 łyżka sosu sojowego

• 300 g mąki pszennej

• sól, pieprz, oliwa z oliwek, woda

• olej do głębokiego smażenia


• z kalafiora i brokułów wycinamy głąb, dzielimy je na różyczki, marchewkę kroimy w słupki, fasolkę czyścimy i odcinamy końce, marynowane serca karczochów kroimy na pół, z grzybów shiitake wycinamy ogonki
• warzywa podgotowujemy: brokuły 2–3 minuty, kalafiora 4 minuty, marchewkę i fasolkę 5–6 minut
• wyjmujemy z wrzątku i odsączamy na papierowym ręczniku
• mąkę, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i wodę rozrabiamy w misce do konsystencji gęstej śmietany
• dzielimy ciasto na trzy części w trzech oddzielnych miseczkach; do pierwszej dodajemy przecier pomidorowy, sól i pieprz, do drugiej łyżeczkę curry, do trzeciej sos sojowy i zioła prowansalskie
ugotowane warzywa obtaczamy w ciastach wedle uznania, na przykład brokuły, karczochy i grzyby w cieście z sosem sojowym, fasolkę i marchew w cieście z koncentratem pomidorowym, a kalafiora w cieście z curry
• warzywa nabijamy na szpadki drewniane i powoli zanurzamy w rondelku z gorącym olejem (jak do smażenia frytek)

• warzywa smażymy stopniowo, po kilka sztuk naraz, aby nie obniżyć zbytnio temperatury oleju i nie dopuścić do zlepiania się pojedynczych kawałków
• usmażone kawałki tempury wyjmujemy z oleju łyżką cedzakową i przekładamy na talerz z ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu
• wszystkie usmażone warzywa przekładamy na blachę z pergaminem i przed podaniem podgrzewamy w silnie nagrzanym piekarniku tak, by skórka na cieście była chrupiąca
• w miseczce mieszamy rozdrobniony serek topiony, dodajemy zioła prowansalskie, sól, pieprz i wrzącą wodę, dokładnie mieszamy
• tempurę podajemy na talerzykach, przed spożyciem kawałki tempury maczamy w sosie z serka topionego
   Tempura z kolorowych warzyw Karola Okrasy - zobacz źródło wróc do artykułów
 
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ
Aby dodac komentarz należy się zalogować.
 
REKLAMA
 
UŻYTKOWNIK: krzysztof_jarzyna
avatar

O mnie
W serwisie od:
23.10.2008
Dodaj do znajomych

 
INNE OD krzysztof_jarzyna
 
5 NAJLEPIEJ OCENIANYCH ARTYKUŁÓW
21.09.2009 10:24:34
02.06.2009 19:31:08
09.06.2009 18:03:13
27.04.2009 18:23:22
 
zobacz więcej
 
Społeczność Witamy w serwisie Pino.pl. Nasz serwis to

nowoczesny portal społecznościowy

w pełni tworzony przez naszych Użytkowników. Dołącz do naszej społeczności. Poznaj świetnych ludzi, kontaktuj się z nimi, baw się rozwiązując quizy, graj w gry, twórz własne blogi, pokazuj swoje zdjęcia i video. Pino.pl to serwis społecznościowy dla wszystkich tych, którzy chcą świetnie się bawić, korzystać z wielu możliwości i poznać coś nowego. Społeczność, rozrywka, fun, ludzie i zabawa. Zarejestruj się i dołącz do nas.
Pino
Reklama
O Pino
Polityka prywatności
Pomoc
Regulamin
Blog
Reklamacje
Kontakt
Polecane strony
Darmowy hosting
Playa.PL - najlepsze gry
Filmiki
Miłość
Prezentacje