Start
Profil
Pino quizy
pino gry
o pino
zamknijx
Profil nie znaleziony
zamknijx
Ithink.pl - Dziennikartstwo Obywatelskie

Magiczna kuchnia molekularna

dodano 23.04.2010
Magiczna kuchnia molekularna

Zwolennicy niekonwencjonalności twierdzą, że kuchnia molekularna to nic odkrywczego. Już w I wieku po Chrystusie w Aleksandrii, Maria Prophetisa zaczęła eksperymentować z jedzeniem i wymyśliła pieczenie na wolnym ogniu.


Gastronomia molekularna jeszcze parę lat temu była kojarzona przez kucharzy czy gości z wielką tablicą Mendelejewa. Określenie „molekularna” to molekuły, a molekuły to cząsteczki i tak doszło do powiązania z chemią. Jednym słowem kojarzono ją zdecydowanie z chemią i fizyką, D a większości ludzi obecność chemii czy fizyki oznacza kuchnię niezdrową i sztuczną, zawierającą w swoim składzie chemicznym środki typu E-475, czyli konserwanty. Pogląd ten wymaga bezwzględnego zaprzeczenia. Otóż w tej kuchni używa się tylko i wyłącznie produktów najwyższej jakości zachowując smak, zapach, kolor

i jędrność.
Najbardziej znanymi na świecie przedstawicielami kuchni molekularnej są przede wszystkim: bracia Ferran i Albert Adria, Heston Blumenthal, Bruno Goussault, Georges Pralus, Homaro Cantu czy zaczynający Heiko Antoniewicz. Dzięki ich wielkiemu zaangażowaniu w badania powstało wiele książek, filmów, programów telewizyjnych, artykułów prasowych i oczywiście produktów, dzięki którym zwykli ludzie mogą wypróbować tajniki kuchni molekularnej bez własnego laboratorium używając następujących technik molekularnych:
• Żelifikacja

• Emulsyfikacja

• Złocenie potraw

• Ciekły azot
Kuchnia molekularna ma na celu osiągnięcie perfekcyjnego smaku i wyglądu serwowanych przez kucharzy potraw przy użyciu naturalnych składników w niekonwencjonalnym wykonaniu.


W 2006 roku w londyńskim tygodniku The Observer Ferran Adria, Heston Blumenthal, Thomas Keller i Herold McGee umieścili ogłoszenie dotyczące „nowego sposobu gotowania” o następującej treści:
1. Trzy zasady rządzą naszą kuchnię: Otwartość, Integracja, Wydajność.

2. Nasza Kuchnia ceni tradycje, jest na niej zbudowana. I na podstawie tej tradycji robić postępy, to jest częścią procesów rozwoju w naszym rzemiośle.

3. Przyjmujemy innowacje w formie nowych składników, technik, urządzeń, informacji i idei, jeśli one naszą kuchnię rzeczywiście wiodą na przód.

4. Wierzymy, że gotowanie może ludzi głęboko poruszyć, i że duch współpracy i wymiany jest ważny, aby urzeczywistniać postępy w rozwoju tych potencjałów.


Opracował:

Łukasz Konik
   Magiczna kuchnia molekularna - zobacz źródło wróc do artykułów
 
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ
Aby dodac komentarz należy się zalogować.
 
REKLAMA
 
UŻYTKOWNIK: magdamazur
avatar

O mnie
W serwisie od:
08.11.2009
Dodaj do znajomych

 
INNE OD magdamazur
 
5 NAJLEPIEJ OCENIANYCH ARTYKUŁÓW
21.09.2009 10:24:34
02.06.2009 19:31:08
09.06.2009 18:03:13
27.04.2009 18:23:22
 
zobacz więcej
 
Społeczność Witamy w serwisie Pino.pl. Nasz serwis to

nowoczesny portal społecznościowy

w pełni tworzony przez naszych Użytkowników. Dołącz do naszej społeczności. Poznaj świetnych ludzi, kontaktuj się z nimi, baw się rozwiązując quizy, graj w gry, twórz własne blogi, pokazuj swoje zdjęcia i video. Pino.pl to serwis społecznościowy dla wszystkich tych, którzy chcą świetnie się bawić, korzystać z wielu możliwości i poznać coś nowego. Społeczność, rozrywka, fun, ludzie i zabawa. Zarejestruj się i dołącz do nas.
Pino
Reklama
O Pino
Polityka prywatności
Pomoc
Regulamin
Blog
Reklamacje
Kontakt
Polecane strony
Darmowy hosting
Playa.PL - najlepsze gry
Filmiki
Miłość
Prezentacje