Start
Profil
Pino quizy
pino gry
o pino
Ithink.pl - Dziennikartstwo Obywatelskie

Kelnerzy to złodzieje. Ich szefowie też

Autor: kebes76
dodano 17.02.2010
Kelnerzy to złodzieje. Ich szefowie też

Prowadzenie firmy cateringowej to bardzo fajny pomysł na życie. Jest jednak wiele spraw, które są “kulą u nogi” w tym biznesie. Dlaczego kilkanaście lat temu bycie kelnerem było prestiżem i zaszczepiło we mnie pasję do tworzenia firmy.


Prowadzenie firmy cateringowej to bardzo fajny pomysł na życie. Jest jednak wiele spraw, które są “kulą u nogi” w tym biznesie. Dlaczego? 
Po pierwsze kadra. Trudno jest dziś znaleźć profesjonalnych pracowników. Wiele osób traktuje gastronomie jako branżę, która jest poczekalnią na czas studiów lub chwilowym sposobem na życie w oczekiwaniu na wymarzona posadę w korporacji. Wydaje się więc, że kelnerzy to banda nieudaczników, którzy myślą, że na catering idzie się pochodzić z tacą, zjeść darmowy posiłek i zwinąć do akademika komplet sztućców. Ta szczerość może zaboleć, ale tylko tych których to dotyczy. Przede wszystkim przestrzegam przed korzystaniem z usług firm, które wynajmują kelnerów na godziny. Według cennika kosztuje to 20 zł z godzinę z gwarancją profesjonalizmu i doświadczenia. Wiele razy przekonałem się, że przychodzą do pracy kelnerzy, którzy dwie godziny przed bankietem mieli szybkie szkolenie z noszenia tacy. (Wydaje się śmieszne ale to fakty). Teraz najlepsze dostają max 8 zł za godzinę. Cała prawda o pośredniku. Złodziej i oszust.
Ja na szczęście swoje i firmy  współpracuję z profesjonalnymi kelnerami (kobietami również, celowo nie używam słowa kelnerka bo to szmatka pomocna do pracy) .
Po drugie. Nielojalni pracownicy. Ale o tym w następnym wpisie.
Kilkanaście lat temu praca kelnera dawała prestiż, nie małe pieniądze i pasję dzięki której prowadzę dziś swoja firmę nie tylko dla pieniędzy, ale dla samego siebie.

Jakie są wasze opinie?
   Kelnerzy to złodzieje. Ich szefowie też - zobacz źródło wróc do artykułów
 
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ
Aby dodac komentarz należy się zalogować.
 
KOMENTARZE
| zgadzam sie
ja zarabiam 60zł za 12godzin pracy jako kelner zyje glownie z napiwkow i wlasnie tu jest blad pracodawcy, bo stałych klientow ktorzy wiem ze zostawiaja napiwki obsluguje w pierwszej kolejnosci... pracodawcy sa sami sobie winni ze ich pracownicy to materialisci i obsluguja lepiej klientow ktorzy zostawia napiwek
 
REKLAMA
 
UŻYTKOWNIK: kebes76
avatar

O mnie
W serwisie od:
17.02.2010
Dodaj do znajomych

 
INNE OD kebes76
 
ARTYKUŁY O PODOBNYM TEMACIE
27.04.2009 18:23:22
07.08.2007 10:22:45
07.04.2008 09:44:55
19.11.2007 09:35:28
zobacz więcej
 
5 NAJLEPIEJ OCENIANYCH ARTYKUŁÓW
21.09.2009 10:24:34
02.06.2009 19:31:08
09.06.2009 18:03:13
27.04.2009 18:23:22
 
zobacz więcej
 
Społeczność Witamy w serwisie Pino.pl. Nasz serwis to

nowoczesny portal społecznościowy

w pełni tworzony przez naszych Użytkowników. Dołącz do naszej społeczności. Poznaj świetnych ludzi, kontaktuj się z nimi, baw się rozwiązując quizy, graj w gry, twórz własne blogi, pokazuj swoje zdjęcia i video. Pino.pl to serwis społecznościowy dla wszystkich tych, którzy chcą świetnie się bawić, korzystać z wielu możliwości i poznać coś nowego. Społeczność, rozrywka, fun, ludzie i zabawa. Zarejestruj się i dołącz do nas.
Pino
Reklama
O Pino
Polityka prywatności
Pomoc
Regulamin
Blog
Reklamacje
Kontakt
Polecane strony
Darmowy hosting
Playa.PL - najlepsze gry
Filmiki
Miłość
Prezentacje