Start
Profil
Pino quizy
pino gry
o pino
Ithink.pl - Dziennikartstwo Obywatelskie

Tort kanapkowy

Autor: rydzyk
dodano 09.06.2008
Tort kanapkowy

Torty kanapkowe należą, poza stołem szwedzkim i Volvo, do najlepszych towarów eksportowych z tego kraju. Dziwne, że to tak blisko Polski, a u nas jakoś to kulinarne odkrycie nie może się przyjąć.


Tort kanapkowy Wiosennie i zielono
Torty kanapkowe należą, poza stołem szwedzkim i Volvo, do najlepszych towarów eksportowych z tego kraju. Dziwne, że to tak blisko Polski, a u nas jakoś to kulinarne odkrycie nie może się przyjąć.

A trzeba powiedzieć, że tort kanapkowy ma wyjątkowo wiele zalet. Po pierwsze, może zastąpić zwykły, słodki tort, a nie ma żadnego problemu, aby na nim postawić świeczki urodzinowe (propozycja dla grubasów!). Po drugie pasuje na każdą uroczystość rodzinną lub w pracy. Po trzecie – jest przepyszny. I po czwarte – wygląda fantastycznie.

Torty kanapkowe robię od czasu do czasu, i zawsze znajomi błagają mnie o przepis, który potem zawsze gdzieś się zawieruszy. Znowu im drukuję. I tak w kółko!

Teraz nie muszę już nikomu indywidualnie przekazywać przepisów, bo wystarczy, że podam im tylko stronę internetową.
Otóż, zaczynamy od upieczenia chleba (chociaż można robić tez z gotowego bochenka, najlepiej dosyć dużego, prostokątnego lub okrągłego, niezbyt świeżego, żeby dobrze pokroić na warstwy).
Przepis na chlebek:

1 sztuka pieczona w tortownicy 21 cm.
Składniki:

25 g drożdży

4 dl mleka

1,5 szklanki mleka (4 dl)

1 łyżka oleju lub rozpuszczonej margaryny

pół łyżeczki soli

2 łyżeczki cukru

4,5 szklanki mąki (11 dl)
1. Rozkruszyć drożdże w misce.

2. Zagrzać mleko z olejem do 36 stopni. Rozrobić z drożdżami. Dodać sól i cukier.

3. Wyrobić ciasto: ręcznie lub w robocie. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.

4. Wyrobić szybko i włożyć do tortownicy (zajmuje połowę objętości). Można jeszcze potrzymać ze 20 minut, ale ja najczęściej od razu piekę, bo wszyscy w domu czekają na produkt końcowy.

5. Piec koło 30-40 minut w temperaturze około 200 stopni.

6. Wyjąć, wystudzić i pokroić na 3-4 warstwy, jak zwykły tort. Aha! Jeszcze ważna rzecz: można odkroić twarde części z góry bochenka i z boków.
A teraz (albo w czasie pieczenia chlebka) przystępujemy do przyrządzania farszów do przełożenia chleba. Najpierw jednak dobrze jest zmieszać kilka łyżek majonezu z taką samą ilością łyżek śmietany 18 proc. Ponieważ jesteśmy wegetarianami, to nadzienia są bezmięsne, ale któregoś dnia podam kilka fajnych przepisów dla osób wszystkożernych.

Do tortu na zdjęciu przyrządziłam dwa proste i szybkie farsze:
   Tort kanapkowy - zobacz źródło wróc do artykułów
 
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ
Aby dodac komentarz należy się zalogować.
 
REKLAMA
 
UŻYTKOWNIK: rydzyk
avatar

Opis z moblo.pl
Dodał(a) plik multimedialny http://peugeot.309.a...
W serwisie od:
09.08.2007
Przyjaciół:
8
Dodaj do znajomych

 
INNE OD rydzyk
 
ARTYKUŁY O PODOBNYM TEMACIE
26.09.2011 13:10:59
zobacz więcej
 
5 NAJLEPIEJ OCENIANYCH ARTYKUŁÓW
21.09.2009 10:24:34
02.06.2009 19:31:08
09.06.2009 18:03:13
27.04.2009 18:23:22
 
zobacz więcej
 
Społeczność Witamy w serwisie Pino.pl. Nasz serwis to

nowoczesny portal społecznościowy

w pełni tworzony przez naszych Użytkowników. Dołącz do naszej społeczności. Poznaj świetnych ludzi, kontaktuj się z nimi, baw się rozwiązując quizy, graj w gry, twórz własne blogi, pokazuj swoje zdjęcia i video. Pino.pl to serwis społecznościowy dla wszystkich tych, którzy chcą świetnie się bawić, korzystać z wielu możliwości i poznać coś nowego. Społeczność, rozrywka, fun, ludzie i zabawa. Zarejestruj się i dołącz do nas.
Pino
Reklama
O Pino
Polityka prywatności
Pomoc
Regulamin
Blog
Reklamacje
Kontakt
Polecane strony
Darmowy hosting
Playa.PL - najlepsze gry
Filmiki
Miłość
Prezentacje