Start
Profil
Pino quizy
pino gry
o pino
Ithink.pl - Dziennikartstwo Obywatelskie

Pomysł na nowoczesną Wigilię

dodano 21.12.2011
Pomysł na nowoczesną Wigilię

Przedświątecznej gorączce ulega niemal każdy. Począwszy od szaleńczej od sklepu do sklepu pogoni za prezentami, generalnym odkurzeniu mieszkania a kończąc na jego wystroju oraz przygotowywaniu wigilijnych potraw.


Te ostatnie, pieczołowicie przygotowywane i przekazywane z dziada pradziada, choć w tym przypadku wypadałoby powiedzieć z babci prababci, mogą przysporzyć nie lada problemu osobom, które po raz pierwszy będą organizowały Wigilię w swoim domowym zaciszu.

Pierwsza Wigilia to nie lada wyzwanie. Chcemy dorównać w jej przygotowaniu naszym mamom i babciom, które w tej specjalizacji nie mają sobie równych. W efekcie dajemy się ponieść nerwowej atmosferze, gdyż z góry zakładamy, że tego dnia zapewne zaliczymy kulinarne faux pas. Czy tak mają wyglądać święta, kojarzone z rodzinną atmosferą, szczęściem oraz spokojem? Nie dajmy się zwariować. Może właśnie tego roku warto przełamać utarte schematy i wprowadzić trochę rewolucji do bożonarodzeniowego menu.

Podobno Wigilia bez karpia to jak Wielkanoc bez jaja. Ale co zrobić, gdy karp po prostu nam nie smakuje i tym razem chcielibyśmy podać inną rybę? Zamiast tradycyjnego karpia możemy przemycić np. pstrąga, który ma o wiele mniej ości. Jedną z proponowanych potraw jest aromatyczny pstrąg faszerowany ryżem basmati. Do jego przygotowania potrzebujemy: 200 g ryżu basmati, 1 łyżki oliwy, 1 papryczki chili, 4 młode cebule, 2 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman, 25 g mleczka kokosowego, 3 łyżki świeżej kolendry, sok z jednej limonki, 2 całe pstrągi (uprzednio wyczyszczone). Składniki na sos: 1 łyżka sezamu, 1 papryczka chili, 4 łyżki sosu sojowego Kikkoman, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżka oleju sezamowego, 1 łyżka oliwy, 2 cm świeżego imbiru (obranego, a następnie startego).

Sposób przyrządzenia:

Ugotuj ryż, a następnie przelej zimną wodą i odcedź. Podgrzej oliwę na patelni, dodaj posiekaną papryczkę chili, cebulę i smaż dopóki nie zmiękną. Następnie dołóż ugotowany ryż, sos sojowy Kikkoman, mleczko kokosowe, kolendrę oraz sok z limonki. Duś i mieszaj przez minutę do czasu połączenia składników. Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Rybę umieść na lekko natłuszczonym papierze do pieczenia. Natnij ją w trzech miejscach i nafaszeruj ryżem. Możesz również owiązać sznurkiem jeżeli zachodzi taka potrzeba. Pstrąga przykryj folią i piecz przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij rybę, następnie usuń folię i wstaw ponownie do piekarnika na następne 15 minut. Ziarna sezamu usmaż na patelni, pilnując żeby się nie przypaliły. Dodaj pozostałe składniki i doprowadź do wrzenia. Na koniec polej rybę tym sosem. Faszerowanego pstrąga możesz podawać z zielonym groszkiem oraz startą marchewką.
   Pomysł na nowoczesną Wigilię - zobacz źródło wróc do artykułów
 
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ
Aby dodac komentarz należy się zalogować.
 
REKLAMA
 
UŻYTKOWNIK: a.wasowska
avatar

O mnie
W serwisie od:
09.12.2010
Dodaj do znajomych

 
INNE OD a.wasowska
 
5 NAJLEPIEJ OCENIANYCH ARTYKUŁÓW
21.09.2009 10:24:34
02.06.2009 19:31:08
09.06.2009 18:03:13
27.04.2009 18:23:22
 
zobacz więcej
 
Społeczność Witamy w serwisie Pino.pl. Nasz serwis to

nowoczesny portal społecznościowy

w pełni tworzony przez naszych Użytkowników. Dołącz do naszej społeczności. Poznaj świetnych ludzi, kontaktuj się z nimi, baw się rozwiązując quizy, graj w gry, twórz własne blogi, pokazuj swoje zdjęcia i video. Pino.pl to serwis społecznościowy dla wszystkich tych, którzy chcą świetnie się bawić, korzystać z wielu możliwości i poznać coś nowego. Społeczność, rozrywka, fun, ludzie i zabawa. Zarejestruj się i dołącz do nas.
Pino
Reklama
O Pino
Polityka prywatności
Pomoc
Regulamin
Blog
Reklamacje
Kontakt
Polecane strony
Darmowy hosting
Playa.PL - najlepsze gry
Filmiki
Miłość
Prezentacje