Start
Profil
Pino quizy
pino gry
o pino
zamknijx
Musisz być zalogowany, żeby ocenić artykuł.
zamknijx
Ithink.pl - Dziennikartstwo Obywatelskie

Ryby mają głos

Autor: toppsi
dodano 21.03.2008
Ryby mają głos
Ocena:

Wszystkim, którzy chcą uchronić się od chorób cywilizacyjnych, dietetycy zalecają jadanie tygodniowo 2-3 posiłków z ryb i zastępowanie nimi posiłków mięsnych.


Mimo, że od dawna wiele mówi się o zbawiennym wpływie ryb i owoców morza na nasze zdrowie, wciąż traktujemy je trochę po macoszemu. W większości polskich domów te cenne produkty pojawiają się na stołach jedynie w okolicy Wielkiego Postu i Wigilii. A przecież filet z soli Marinare można przygotowywać na różne sposoby: gotować w wodzie, na parze, dusić, smażyć, piec w piekarniku, na grillu, mielić na pasztety i pulpeciki. W kuchni francuskiej uważa się solę za najbardziej wykwintną rybę. Jej mięso jest białe, delikatne, jędrne, chude i łatwo oddziela się od ości.


Jakie są jej zalety? Najważniejsze to te zdrowotne. Sola jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, którego przyswajalność wynosi aż 97%. Białko stanowi materiał do odbudowy zużytych tkanek i budowy nowych. Ponadto bierze udział w produkcji hormonów, enzymów, ciał odpornościowych i hemoglobiny. Sola zawiera także wiele składników mineralnych i witamin takich, jak selen, fosfor, magnez, wapń, fluor, potas, witaminy A, B oraz witaminę D, której niedobór u dzieci powoduje krzywicę, a u dorosłych osteoporozę. Ryby zawierają również kilka składników pokarmowych, które rzadziej i w mniejszej ilości są spotykane w innych produktach żywnościowych, a mianowicie: selen, fosfor, witaminę D3.


Selenowi przypisuje się działanie wspomagające w hamowaniu rozwoju miażdżycy, gdyż wpływa na krzepnięcie krwi i produkcję prostacyklin. Ponadto, ryby morskie oraz owoce morza są nieocenionym źródłem jodu, niezbędnego do prawidłowej pracy tarczycy, a nieobecnego w innych produktach. Ryby są też bardzo dobrym źródłem wapnia; porcja ryby (100 g) zawiera więcej tego ważnego minerału, niż wynosi zalecane osobie dorosłej jego dzienne spożycie.


Warto częściej podawać na stół zdrowy filet z soli Marinare zastępując nim zwłaszcza mięso, które zawiera przede wszystkim kwasy tłuszczowe nasycone, podnoszące poziom cholesterolu w surowicy krwi i sprzyjające powstawaniu choroby niedokrwiennej serca.

wróc do artykułów
 
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ
Aby dodac komentarz należy się zalogować.
 
REKLAMA
 
UŻYTKOWNIK: toppsi
avatar

O mnie
W serwisie od:
28.05.2008
Dodaj do znajomych

 
INNE OD toppsi
 
5 NAJLEPIEJ OCENIANYCH ARTYKUŁÓW
21.09.2009 10:24:34
02.06.2009 19:31:08
09.06.2009 18:03:13
27.04.2009 18:23:22
 
zobacz więcej
 
Społeczność Witamy w serwisie Pino.pl. Nasz serwis to

nowoczesny portal społecznościowy

w pełni tworzony przez naszych Użytkowników. Dołącz do naszej społeczności. Poznaj świetnych ludzi, kontaktuj się z nimi, baw się rozwiązując quizy, graj w gry, twórz własne blogi, pokazuj swoje zdjęcia i video. Pino.pl to serwis społecznościowy dla wszystkich tych, którzy chcą świetnie się bawić, korzystać z wielu możliwości i poznać coś nowego. Społeczność, rozrywka, fun, ludzie i zabawa. Zarejestruj się i dołącz do nas.
Pino
Reklama
O Pino
Polityka prywatności
Pomoc
Regulamin
Blog
Reklamacje
Kontakt
Polecane strony
Darmowy hosting
Playa.PL - najlepsze gry
Filmiki
Miłość
Prezentacje