Start
Profil
Pino quizy
pino gry
o pino
Ithink.pl - Dziennikartstwo Obywatelskie

Grilluj ze smakiem!

dodano 14.06.2011
Grilluj ze smakiem!

W doborowym towarzystwie kiełbaski, karkówki oraz szaszłyka sezon grillowania w pełni. Zewsząd rozchodzi się zapach pieczonych mięs oraz warzyw. To, jaką potrawę przyrządzisz zależy wyłącznie od Ciebie i preferencji Twojego podniebienia.


Zwyczaj grillowania przywędrował do nas z Ameryki i zdaje się, że już na dobre wpisał się w polską tradycje. Jedzenie potraw z rusztu z roku na rok staje się coraz popularniejsze, a obecnie nawet bardzo modne. Grill jest niezastąpiony, jeżeli chodzi o udaną zabawę oraz miło spędzony czas. Udane garden party czy piknik na trawie bez towarzystwa tego wynalazku – to dzisiaj wręcz niemożliwe. Kiedy rozpoczyna się sezon grillowy niektórzy odkurzają stary ruszt, jeszcze inni pędzą do sklepu po pierwszy w życiu sprzęt z rożnem.

Rozpalając żar pod rusztem najprościej jest wrzucić na niego zakupioną w pobliskim sklepie kiełbaskę, kaszankę czy karkówkę. Hitem są zwłaszcza wszelkie wariacje z drobiu, które układamy na tackach lub pieczemy bezpośrednio na ruszcie. Pamiętajmy jednak o tym, że mięso z rusztu będzie bardziej soczyste oraz aromatyczne jeżeli uprzednio umieścimy je około 30 minut w marynacie. Sezon grillowy to gratka nie tylko dla amatorów mięs z rusztu. Znajdą tutaj coś dla siebie również sympatycy kuchni wegetariańskiej. Coraz większą popularnością cieszą się pieczone warzywa, owoce, sery, grzyby oraz ryby.


 

Dla tych, którzy mają upodobanie do tradycji, a zarazem są otwarci na nowe smaki idealną przekąską na wiosenne posiadówki przy grillu są szaszłyki. Do ich przygotowania potrzebujemy: 2 piersi kurczaka, 100g boczku wędzonego, 1 cebulę, 1 czerwoną paprykę, 1 żółtą paprykę, 1 zieloną paprykę, patyczki szaszłykowe, sos kebab Develey. Składniki potrzebne na marynatę: 1/2 szklanki oliwy, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżka ziół prowansalskich, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka Musztardy Pieprzowej Develey, odrobina miodu (wg uznania). Aby przygotować szaszłyki połącz i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na marynatę. Pierś kurczaka opłucz i pokrój w kostkę. Włóż do marynaty i odstaw na co najmniej 30 min. Boczek pokrój w 2-3cm kawałki. Cebulę podziel na 4 części i rozdziel na warstwy. Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kawałki 3-4cm. Następnie nadziewaj mięso wymiennie z papryką, cebulą i boczkiem. Polej wszystko marynatą i grilluj przez 10-20 min.


 

Udane biesiadowanie przy towarzystwie tak sporządzonego szaszłyka nie może obyć się bez odpowiednich dodatków. Wyrazistego oraz płomiennego charakteru potrawom grillowym nada specjalnie przygotowana do tego celu Musztarda Grillowa Develey. Jeżeli mamy ochotę zasmakować w egzotyce postawmy na stół Sosy Kebab Develey, które przywiodą smaki tradycyjnej kuchni tureckiej.
   Grilluj ze smakiem! - zobacz źródło wróc do artykułów
 
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ
Aby dodac komentarz należy się zalogować.
 
REKLAMA
 
UŻYTKOWNIK: a.wasowska
avatar

O mnie
W serwisie od:
09.12.2010
Dodaj do znajomych

 
INNE OD a.wasowska
 
ARTYKUŁY O PODOBNYM TEMACIE
 
5 NAJLEPIEJ OCENIANYCH ARTYKUŁÓW
21.09.2009 10:24:34
02.06.2009 19:31:08
09.06.2009 18:03:13
27.04.2009 18:23:22
 
zobacz więcej
 
Społeczność Witamy w serwisie Pino.pl. Nasz serwis to

nowoczesny portal społecznościowy

w pełni tworzony przez naszych Użytkowników. Dołącz do naszej społeczności. Poznaj świetnych ludzi, kontaktuj się z nimi, baw się rozwiązując quizy, graj w gry, twórz własne blogi, pokazuj swoje zdjęcia i video. Pino.pl to serwis społecznościowy dla wszystkich tych, którzy chcą świetnie się bawić, korzystać z wielu możliwości i poznać coś nowego. Społeczność, rozrywka, fun, ludzie i zabawa. Zarejestruj się i dołącz do nas.
Pino
Reklama
O Pino
Polityka prywatności
Pomoc
Regulamin
Blog
Reklamacje
Kontakt
Polecane strony
Darmowy hosting
Playa.PL - najlepsze gry
Filmiki
Miłość
Prezentacje